Olen ollut äitiyslomalla kaksi kuukautta, joista yhden kuukauden ihanan vauvan kanssa. Äitinä olemisesta minulla on siis kokemusta kuukauden päivät. Yrittäjyydestä puolestaan on kokemusta reilun vuoden ajalta. Ennen äitiyslomaani tein töitä erilaisten yrittäjien kanssa tarjoten heille markkinointipalveluja Mariannan Tilin kautta.  Olen huomannut, että äitiys ja yrittäjyys ovat luonteeltaan yllättävän lähellä toisiaan. Näin äitienpäivän lähestyessä onkin ajankohtaista avata oivalluksia, joita olen saanut.

Saitko hyvän idean? Toteuta se heti!

Äitiys ja yrittäjyys ovat molemmat opettaneet saman asian: jos saa idean tehdä jotain, se kannattaa toteuttaa heti. Yrittäjänä ja äitinä arki on kiireistä. Hyviä ideoita saattaa syntyä kesken kaiken, mutta jos niitä ei heti toteuta, ne jäävät useimmiten toteuttamatta. Toki kannatan harkintaa ja asioiden miettimistä toisenkin kerran, mutta hyvään ideaan kannattaa tarttua heti.

Äitiydessä kyse on usein niinkin yksinkertaisista asioista, kuin syömisestä, siivoamisesta tai lenkillä käymisestä. Syödä, siivota ja lenkkeillä kannattaa heti, kun siihen on tilaisuus. Toista yhtä hyvää tilaisuutta ei välttämättä enää päivän aikana tule.

Samoin yrittäjänä kannattaa tarttua heti hyviin tilaisuuksiin ja toteuttaa hyvät ideat. Yrittäjän haasteena on äidin tavoin ajan rajallisuus mutta myös kilpailu markkinoilla. Hyvä idea kannattaa toteuttaa heti, jotta ei joku toinen tee sitä ensin. Pienen yrityksen johtamisessa etuna on ketteryys: uudet ideat voidaan melko nopeastikin ottaa käytäntöön toisin kuin isoissa organisaatioissa. Tämän edun kannattaa yrittäjän hyödyntää.

Suunnittele ja ole valmis luopumaan suunnitelmista

Toinen yhdistävä tekijä yrittäjyydessä ja äitiydessä on se, ettei kaikki aina mene suunnitelmien mukaan. Pitää olla valmis vaihtamaan suunnitelmia lennosta.

Äitinä olen huomannut, että voin suunnitella päivien kulkua etukäteen, mutta todellisuus on usein toinen. Suunnitelmiin vaikuttaa äidin lisäksi toinen ihminen: vauva (ja toki puoliso ja muut perheenjäsenet). Samoin yrittäjänä voin tehdä hienoja vuosisuunnitelmia, mutta niiden toteutuminen ei ole ainoastaan omasta tekemisestäni kiinni. Niiden toteutumiseen vaikuttavat monet asiat ja ihmiset: asiakkaat, suhdanteet, yhteistyökumppanit ja toimialasta riippuen jopa sää. 

Helppojen voittojen sijaan katse pitkän tähtäimen tulokseen

Yritystä voi johtaa joko keskittymällä lyhyen tähtäimen voittoihin tai kiinnittämällä katse tulevaisuuteen. Helpot ja nopeat voitot eivät useinkaan tee hyvää pitkässä juoksussa. Sen sijaan pitkäjänteinen, laadukas ja johdonmukainen tekeminen auttaa saavuttamaan taloudellisesti vakaan tilanteen pitkällä tähtäimellä. Markkinointipalveluja tarjoavana yrittäjänä olen oppinut tekemään uskollisesti työtäni, vaikken aina näe tulosta heti. Markkinoinnin vaikutus yrityksen myyntiin näkyy usein viiveellä, joka voi olla jopa puoli vuotta.

Äiti puolestaan joutuu odottamaan ensimmäistä hymyä, ensimmäisiä sanoja ja ensimmäistä kiitosta. Lisäksi kasvatuksessa (josta en tosin paljoa tiedä, sillä lapsemme on vasta vauva) pitkäjänteisyys ja johdonmukaisuus ovat tärkeitä.

Yrittäjyys valmistaa siis hyvin äitiyteen ja toisin päin. Näiden oivallusten myötä: Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, mummeille ja mameille!